"Heksenšus" - kako si pomagati?

Zategnjen vrat ali po domače rečeno “heksenšus” običajno ni resno zdravstveno stanje, vendar lahko na različne načine ovira vaš življenjski slog. Gre za fizično stanje, zaradi katerega je lahko boleče sedeti, delati, uživati v rekreacijskih dejavnostih, opravljati vsakodnevne aktivnosti in dobro spati. Za preprečitev zategnjenega vratu pogosto zadostuje le nekaj sprememb v drži in izogibanje vedenju, ki obremenjuje vrat.

Kaj povzroča tog vrat?

Za togost vratu morda ni resnega vzroka, vendar je kljub temu lahko boleč in izčrpavajoč. Med najpogostejšimi vzroki, povezanimi z vsakodnevnimi dejavnostmi, so:

  • Spanje v nerodnem položaju.
  • Dolgotrajno sedenje v sključenem položaju na delovnem mestu s pogledom navzdol.
  • Redno gledanje navzdol v zaslon mobilnega telefona ali računalnika.
  • Dolgotrajno branje z upognjenim vratom.
  • Sedenje na nizkem sedežu med vožnjo, pri čemer je sedež potisnjen nazaj.
  • Nošenje težkih predmetov na eni rami.
  • Stres, ki povzroča napenjanje mišic.
  • Preveč naporna vadba ali druga dejavnost.
  • Močno in večkratno obračanje glave na stran, kot na primer med plavanjem.

Pri bolečinah v vratu je pogosto kriva slaba drža. V nekaterih primerih je otrdel vrat lahko simptom resnejšega zdravstvenega stanja, kot je degenerativna bolezen vratnih diskov. Če tog vrat traja več kot nekaj dni ali če bolečina ali togost izžareva po rokah ali v noge, je pomembno, da obiščete zdravnika.

Simptomi togega vratu  

Simptomi togega vratu vključujejo:

-napete mišice ali mišične krče,

-glavobol,

-bolečina pri obračanju glave,

-težave pri premikanju glave,

-splošna bolečina v predelu vratu.

Kako lahko preprečimo otrdel vrat

Preprečevanje togega vratu je lahko preprosto, če je posledica bolečin v vratu zaradi drže ali računalnika. V nadaljevanju je navedenih nekaj predlogov ukrepov, ki jih je dobro upoštevati:

Akcija!
ActiPatch
[product_descr post_id="41"]
[product_price id="41"]
PROTI BOLEČINAM
DODAJ V KOŠARICO

1. Spremenite spalni položaj

Najboljši položaj za spanje pri bolečinah v vratu in glavobolih je tisti, pri katerem je vrat v ravnovesni liniji s telesom. Pomembna je uporaba pravega vzglavnika za podporo vratu med spanjem.

Najboljši položaj vzglavnika za bolečine v vratu je tisti, ki preprečuje, da bi se vrat med spanjem upogibal ali krivil. Vzglavnik ne sme biti preveč tog ali previsok. Včasih je treba uporabiti en vzglavnik za glavo in višji vzglavnik pod vratom, da hrbtenica ostane ravna. Vadite različne položaje, dokler ne ugotovite, kako spati, da se izognete bolečinam v vratu.

2 . Izboljšajte telesno držo.

Dobra drža je, če ramena držite nazaj in v ravni liniji nad boki, ušesa pa nad rameni. Takšna drža ohranja hrbtenico ravno. Med sedenjem ali hojo ohranjajte ravno hrbtenico.

3. Izogibajte se položajem vratu, ki povzročajo obremenitev.

Velikokrat preproste dejavnosti, kot je redno gledanje mobilnega telefona navzdol ali pogosto zatiskanje telefona med ramo in uho ter njegovo držanje s stranjo obraza, povzročajo obremenitev mehkih tkiv. Pohištvo ali opremo prilagodite tako, da bodo oči vedno gledale naravnost naprej. To lahko zahteva dvig računalniškega zaslona, znižanje stola, spremembo višine delovne mize itd.

4. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju brez odmora.

Ohranjanje prožnosti mišic, kit in vezi lahko osebi pomaga, da se izogne nastanku otrdelega vratu. Če med delom, potovanjem ali doma dolgo časa sedite, si čez dan privoščite pogoste odmore.

5. Izogibajte se prenašanju težkih predmetov s pasom na rami.

Teža knjižne torbe, nahrbtnika ali torbice, ki jo nosite s trakom, obešenim na ramo, obremenjuje vratna tkiva.

6. Izvajajte raztezne vaje za vrat.

Nekatere dejavnosti so nagnjene k temu, da povzročijo otrdel vrat, na primer pogosto obračanje glave med plavanjem, pogosto gledanje čez ramo med delom in dvigovanje težkih uteži v telovadnici, ki obremenjujejo vratne mišice. Najboljši način za preprečevanje togega vratu je odvisen od dejavnosti, vendar lahko izvajanje raztezanja vratu po dejavnostih, pri katerih se uporablja vrat, pomaga preprečiti nastanek togega vratu.

7. Uporabite protibolečinsko zanko ActiPatch

Akcija!
ActiPatch
[product_descr post_id="41"]
[product_price id="41"]
PROTI BOLEČINAM
DODAJ V KOŠARICO

S protibolečinsko zanko ActiPatch si lahko na varen in učinkovit način pomagate pri bolečinah v otrdelem vratu. Namestite jo na najbolj boleč del in pritrdite s priloženimi trakovi .

Protibolečinska zanka ActiPatch je inovativna, prenosna, elektronska, mikro naprava, ki preko elektromagnetnih polj deluje na žarišče bolečine, zmanjšuje vnetje mišic in sklepov ter obnavljata poškodovane celice.

rocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram