Bolečine v križu - vse kar morate vedeti

Bolečine v križu so ene izmed najpogostejših kroničnih bolečin. Skoraj vsak je sicer že kdaj doživel, ko ga je malo "stisnilo" v križu, a, da je bolečina v križu opredeljena kot kronična, mora trajati vsaj 12 tednov.

Bolečine v križu lahko razdelimo v tri kategorije:

  • Posebna patologija hrbtenice
  • Bolečina v živčnih koreninah
  • Nespecifične bolečine v križu, pri katerih je izključena bolečina zaradi resne patologije ali živčne korenine.

Koga najpogosteje pestijo bolečine v križu? 
 

Mogoče malce presenetljivo, vendar so kronične bolečine v hrbtu pogostejše pri ženskah, tveganje za kronično bolečino v hrbtu pa se s starostjo poveča. Dejavniki, kot so višja starost, prejšnje pojavnosti bolečin v hrbtu in psihosocialne motnje, so dejavniki, ki negativno vplivajo na okrevanje. 


Kako dolgo traja okrevanje? 

Večina posameznikov z bolečinami v hrbtu hitro okreva. Na splošno si 60–70 % opomore v 6 tednih in 80–90 % v 12 tednih. Okrevanje po 12 tednih pa je počasnejše. Pomembno je, da posamezniki poskušajo vzdrževati normalno rutino in nadaljevati spremenjene delovne obveznosti ter ohraniti zmerno aktivnost. 

Kateri so simptomi bolečine v križu?

  • Bolečina in nelagodje, lokalizirana v spodnjem delu hrbta do glutealne (zadnjične) regije. Bolečina je lahko osrednja, na eni ali obeh straneh spodnjega dela hrbta, z ali brez bolečine, ki seva v zadnjico, stegenske mišice ali spodnji del noge.
  • Ostra bolečina, ki potuje v ozkem pasu po nogi, je znana kot radikularna bolečina (morda zaradi draženja živčnih korenin).
  • Palpacija ledvene hrbtenice lahko razkrije občutljivost z mišičnimi krči.
  • Bolečino lahko poslabšajo nekateri gibi, kot so upogibanje, upogibanje hrbta, vrtenje ali kombinirani gibi spodnjega dela hrbta.

Kaj lahko storim, da odpravim bolečine v križu?

Študija Haydena in sod. (2005) je poskušala identificirati specifične značilnosti vadbene intervencije, ki zmanjšajo bolečino in izboljšajo delovanje pri odraslih z nespecifično kronično bolečino v križu.

Študija je pokazala, da se zdi najučinkovitejša strategija:

Individualno oblikovani program vadbe, pri katerem terapevt opravi klinično anamnezo in fizični pregled, ter pripravi program vadbe, posebej zasnovan za posameznika.

Program se izvaja v supervizirani obliki (vaje na domu z rednim spremljanjem terapevta).

Dodajanje drugih konzervativnih načinov zdravljenja, kot so nasveti o ohranjanju aktivnosti, zdravila ali praktično zdravljenje, je prav tako povzročilo izboljšanje bolečine in funkcionalnih rezultatov.

Raztezne vaje in vaje za krepitev mišic so bile najboljše vrste vaj za izboljšanje bolečine in funkcije.

Kako si še pomagati in lajšati bolečine?

Protibolečinska zanka ActiPatch se je izkazala za zelo učinkovito metodo pri lajšanju in zdravljenju bolečin v križu.
ActiPatch oddaja 1.000 nizkofrekvenčnih elektromagnetnih impulzov na sekundo (27 MHz), to je 200-krat manj kot oddaja mobilni telefon.

Akcija!
ActiPatch
[product_descr post_id="41"]
[product_price id="41"]
PROTI BOLEČINAM
DODAJ V KOŠARICO

Stimulacija z uporabo elektromagnetnih polj, ki aktivira in preuredi celice, pomaga zmanjšati zaznavanje bolečine in izboljša telesno aktivnost, počitek in kakovost življenja.

Gre za varno in učinkovito bolnišnično tehnologijo, ki je bila razvita za osebno uporabo.

Skratka, kronična bolečina v križu ima počasnejši proces okrevanja kot običajni napad akutne bolečine v križu. Vendar pa je s primernim programom vadbe in z uporabo protibolečinske zanke ActiPatch okrevanje lahko zelo učinkovito, hitro in predvsem brez oziroma, s precej manj bolečin.

Protibolečinsko zanko ActiPatch lahko najdete TUKAJ.

Akcija!
ActiPatch
[product_descr post_id="41"]
[product_price id="41"]
PROTI BOLEČINAM
DODAJ V KOŠARICO


 

rocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram