4 razlogi zakaj vas med tekom boli koleno

Ne glede na to ali ste popolni začetnik v teku ali pa je tek vaš stalni spremljevalec, če se pričnejo bolečine v kolenu, tek postane breme. Konec koncev tečemo zaradi boljšega počutja, za zdravje in nam kakršno koli nelagodje jemlje voljo do nadaljne rekreacije ali pa je ta zaradi bolečine celo nemogoča.

Boleče koleno med tekom je precej pogostejši pojav kot si morda mislite. Spodaj navajamo štiri možne vzroke ter kako si lahko pomagate.

1. Tekaško koleno

Tekaško koleno je običajno posledica ponavljajočih se gibov, slabe poravnave kolenske kapice zaradi šibkih in/ali napetih mišic nog in občasno zaradi slabe tekaške forme. Bolečina se pojavi pod kolensko kapico , v sprednjem delu kolena in je hujša pri vzpenjanju ali spuščanju.

S treningi pričnite počasi in postopoma povečujte razdaljo. Prav tako se priporoča vključevanje treninga za moč in raztezanje.

2. Slaba oziroma neprimerna obutev

Bolečine v kolenu, ki so posledica nošenja napačnih čevljev, pogosto izvirajo iz pomanjkanja podpore za lok. V tem primeru se naša stopala nagibajo k prekomerni nagnjenosti navznoter, kar povzroči, da se kolena upognejo navznoter. To poveča obremenitev ne le na kolena, ampak tudi na gležnje in boke.
Bolečina kjer koli v kolenu bi lahko pomenila, da potrebujete drugačne copate.
Posvetujte se s prodajalcem tekaških copat in izberite takšne, ki resnično zagotavljajo podporo loku.

3. Slaba drža

Če imate neravnovesje v mišicah, ki sodelujejo pri teku – ne glede na to, ali gre za neravnovesje moči ali neenakomerne stopnje napetosti –, vam lahko onemogočajo pravilno držo in na koncu dodatno obremenijo vaša kolena.

Lahko boli kjerkoli v kolenskem sklepu, vendar pa bolečino najbolj običajno občutimo na notranji strani kolen ali v kolenski kapici.

Dobra drža je ključnega pomena, če želimo teči brez bolečin zato je priporočljiv obisk fizioterapevta, ki veliko dela s tekači. Analiziral bo način hoje, da bi natančno ugotovil, kaj se dogaja, in v skladu s tem predpisal nekaj krepilnih vaj, ki vam bodo pomagale ponovno vzpostaviti ravnotežje.

4. Artritis

Pri artritisu se sklepni hrustanec obrabi. Pri mnogih ljudeh se to zgodi kot posledica dolgoletne obrabe telesa ali poškodbe, ki vodi do bolečin v sklepih.
Artritis lahko prizadene kateri koli del kolena, vendar ga najpogosteje opazimo na notranji strani kolena.

Običajno se uporabljajo protivnetna zdravila in injekcije steroidov za zdravljenje artritičnih kolen. Vendar, ko imate artritis kolena, je pomembno, da ostanete aktivni.

Pri vseh zgoraj naštetih vrstah bolečin si lahko pomagate tudi s protibolečinsko zanko ActiPatch. Enostavno jo namestite na koleno s povoji ali priloženimi trakovi in ostanete aktivni.

rocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram